Slovník pojmů, Strana 5

A B C Č D E F G H I J K L M N O P R Ř S T U V Y Z Ž

Výpis slovníkových pojmů

ezofageální

jícnový, týkající se jícnu.

FEI

  Mezinárodní jezdecká federace

Fenylalanin

Fenylalanin je třetí nejhojnější aminokyselinou. Role fenylalaninu: přeměňuje se na neesenciální aminokyselinu tyrosin, která se používá k výrobě neurotransmiteru dopaminu. Dopamin je důležitý pro signalizaci odměn a potěšení v mozku, kontrolu…

fermentace

fermentace nebo kvašení  je proces přeměny organických látek nejčastěji sacharidů, při němž za účasti mikroorganismů a jejich enzymů vznikají látky energeticky chudší.

fibroblast

základní buňka pojivové tkáně, která hraje klíčovou roli při tvorbě, obnově a udržování extracelulární matrix (mezibuněčné hmoty). Tato matrix poskytuje tkáním pevnost, pružnost a strukturální oporu. Fibroblasty produkují: kolagen (zejména typ I…

Fibróza

 je stav při kterém dochází ke zmnožení vaziva určitého typu pojivové tkáně, například v důsledku zranění nebo hojivého procesu po vzniklém zánětu.

Flavonoidy

Flavonoidy mají potenciálně různé zdravotní výhody, mezi které patří ochrana proti oxidativnímu stresu, podpora zdravého srdce a cév, snižování zánětu a posilování imunitního systému. Tyto účinky jsou závislé na množství a kombinaci flavonoidů v…

flavonolignany

Flavonolignany jsou skupina sloučenin, které zahrnují komplex látek zvaný silymarin, který se nachází a získává především z rostliny jménem ostropestřec mariánský (Silybum marianum).Hlavním účinkem pro který se využívá, je hepatoprotektivní…

Fosfáty

fosfolipidy

Fosfolipidy patří mezi složené lipidy obsahující fosfor. Jsou hlavní částí všech buněčných membrán spolu s glykolipidy, cholesteroly a bílkovinami.

fytát

Kyselina fytová je považována za antinutriční látku, neboť snižuje využití fosforu, zinku, vápníku a mědi v trávicím traktu.

fytosteroly

Fytosteroly jsou skupinou rostlinných sterolů, které se nacházejí v rostlinných buňkách. Snižují hladinu cholesterolu v krvi, a to díky blokování jeho přesunu z tenkého střeva do krve.

Fyziologické procesy

Fyziologické procesy jsou soubor biologických a chemických dějů, které probíhají v živých organismech, aby umožnily jejich normální fungování. Tyto procesy zahrnují například dýchání, trávení, oběh krve, vylučování, metabolismus a regulaci teploty.…

GALT

GALT (Gut-Associated Lymphoid Tissue) neboli střevní lymfatická tkáň je hlavní střevní součástí imunitního systému, která chrání před škodlivými mikroorganismy. Hlavní funkce GALT: Chrání před infekcemi – rozpoznává a likviduje škodlivé bakterie…

gastroduodenální

společná problematika některých chorob žaludu a dvanáctníku jako funkční jednotky se zejm. vředové gastro - duodenum

gastrointestinální

Oblast týkající se trávicí soustavy.  

gastroskopie

endoskopické vyšetření jícnu, žaludku a dvanáctníku, přístrojem – gastroskopem

glandurální

glandulární – žlázový, žláznatý

glutamin

Glutamin u koní – klíčová aminokyselina pro střevo, imunitu a regeneraci Glutamin (L-glutamin) je nejhojněji zastoupená volná aminokyselina v krvi a svalech koně. I když je považován za neesenciální, za určitých okolností (např. stres, nemoc,…

Glutathion

Glutathion je antioxidant, který se vyskytuje přirozeně v buňkách těla a hraje klíčovou roli při detoxikaci a ochraně buněk před poškozením volnými radikály a oxidativním stresem. Je to trojmocná sloučenina tvořená aminokyselinami - cysteinem,…

Glutathionperoxidáza

Glutathionperoxidáza (GPx) je enzym, který hraje klíčovou roli v antioxidantní obraně buněk. Jeho hlavní funkcí je ochrana buněk před oxidačním poškozením tím, že katalyzuje redukci peroxidů, jako je peroxid vodíku, za použití glutathionu. Hlavní…

Glycin

Glycin je nejjednodušší a zároveň velmi důležitá aminokyselina. Je sice neesenciální (organismus si ho umí sám syntetizovat), ale ve specifických situacích jeho spotřeba může převyšovat tvorbu – v takovém případě se stává funkčně limitující a jeho…

glykemický index

Glykemický index je veličina, která udává rychlost využití glukózy tělem z určité potraviny.

glykogen

Glykogen je energetickou složkou organismu v době mezi příjmem potravy. Je zásobní polysacharid, který je v těle uložen zejména v játrech a ve svalech. Při nedostatku energie je glykogen odbouráván na glukózu.

Glykosaminoglykany

Glykosaminoglykany jsou dlouhé, lineární polysacharidové řetězce, složené z opakujících se disacharidových jednotek tvořených aminocukrem (např. glukosamin, galaktosamin) a urónovou kyselinou (glukuronová nebo iduronová). Patří mezi základní…

Ovládací prvky výpisu

338 položek celkem