Slovník pojmů

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z Ž

Absorbce

Absorpce, absorbovat - vstřebat, pohltit.

Acerola

Acerola lysá (Malpighia glabra), zvaná také barbadoská třešeň, je druh subtropické rostliny pěstované pro své plody, bohaté na vitamin C

Adaptogen

rostlinný produkt zvyšující odolnost organismu. Adaptogenní látky mohou působit na konkrétní orgány, ale mnohem častěji mají vliv na celý organizmus a jeho tělesné systémy a funkce.

alergen

je látka, která u vnímavého jedince vyvolá alergickou reakci, respektive nepřiměřenou imunitní odpověď organismu.

alergická odpověď

Alergie je přecitlivělost neboli nadměrná reakce imunitního systému vůči složkám okolního prostředí.

Alkaloidy

Alkaloidy patří mezi přírodní dusíkaté nejaktivnější látky obsažené v rostlinách. Název alkaloidu je většinou odvozen od latinského rodového jména rostliny, z nichž je tato látka izolována. Jsou to sekundární metabolity rostlin, které vznikají při…

aminokyseliny

základní stavební jednotka bílkovin.

antiadhezivní

působící proti adhezi - „přilnavosti“

antibiotika

Jsou látky, které zbraňují množení mikroorganismů „bakteriostatické“, nebo je usmrcují „baktericidní“.

antiflogistika

jsou látky, s protizánětlivým účinkem.

antimykotika

Jsou látky, které se využívají k léčbě mykóz, tedy při onemocněních, vyvolaných kvasinkami a houbami.

antioxidant

Jsou látky, které přispívají k ochraně buněk před oxidativním stresem. Neutralizují škodlivé volné radikály a chrání buňky před působením volných radikálů a oxidačním poškozením.

Antiseptický

Protimikrobiální látka, která vede ke snížení rizika infekce, sepse nebo hniloby.

antivirové

účinkující proti virům.

antivirózní

Jsou látky, které se využívají k léčbě virových onemocnění.

antokyany

Antokyaniny jsou typem flavonoidu s antioxidačními účinky. Přirozeně se vyskytují v potravinách – jako pigmenty, které dávají plodům a rostlinám jejich červené, fialové a modré zbarvení.

Astaxanthin

Astaxanthin je silný antioxidant. Vyskytuje se v rostlinách jako přirozené barvivo a chrání tělo proti oxidativnímu stresu.

astma

Je chronické zánětlivé onemocnění průdušek, pro které je typický záchvat dušnosti nebo kašle na podkladě zúžení dýchacích cest.  

B.A.R.F.,

B.A.R.F. - „Bone and Raw Food,“ v překladu „syrová strava a kosti. “ Způsob krmení psů a koček syrovou stravou.

baktericidní

Baktericidní – ničící nebo hubící bakterie.

Bakterie

nejrozšířenější skupina jednobuněčných prokaryotických organismů na světě.

bakteriostatický

bránící růstu mikrobů.  

Bílkoviny

Bílkoviny neboli proteiny jsou základním stavebním kamenem všech buněk a tkání tvořeny z aminokyselin. V organismu se přirozeně vyskytuje celkem 20 druhů aminokyselin, z nichž 8 je esenciálních. Esenciální aminokyseliny není možné nahradit…

Bioaktivní látky

Bioaktivní látky nejčastěji pocházejí z rostlin, které jim slouží k obraně proti volným radikálům, bakteriím, virům, poranění. V organismu tyto substance poskytují preventivní nebo stimulační účinek.

bioflavonoidy

Bioflavonoidy jsou látky rostlinného původu jedny z nejúčinnější antioxidantů z rostlinné říše. Jejich funkcí je ochrana buněk před volnými radikály.

Nahoru
172 položek celkem