Slovník pojmů
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z Ž
Absorbce
Absorpce, absorbovat - vstřebat, pohltit.
Acerola
Acerola lysá (Malpighia glabra), zvaná také barbadoská třešeň, je druh subtropické rostliny pěstované pro své plody, bohaté na vitamin C
Adaptogen
rostlinný produkt zvyšující odolnost organismu. Adaptogenní látky mohou působit na konkrétní orgány, ale mnohem častěji mají vliv na celý organizmus a jeho tělesné systémy a funkce.
alergen
je látka, která u vnímavého jedince vyvolá alergickou reakci, respektive nepřiměřenou imunitní odpověď organismu.
alergická odpověď
Alergie je přecitlivělost neboli nadměrná reakce imunitního systému vůči složkám okolního prostředí.
Alkaloidy
Alkaloidy patří mezi přírodní dusíkaté nejaktivnější látky obsažené v rostlinách. Název alkaloidu je většinou odvozen od latinského rodového jména rostliny, z nichž je tato látka izolována. Jsou to sekundární metabolity rostlin, které vznikají při…
aminokyseliny
základní stavební jednotka bílkovin.
antiadhezivní
působící proti adhezi - „přilnavosti“
antibiotika
Jsou látky, které zbraňují množení mikroorganismů „bakteriostatické“, nebo je usmrcují „baktericidní“.
antiflogistika
jsou látky, s protizánětlivým účinkem.
antimykotika
Jsou látky, které se využívají k léčbě mykóz, tedy při onemocněních, vyvolaných kvasinkami a houbami.
antioxidant
Jsou látky, které přispívají k ochraně buněk před oxidativním stresem. Neutralizují škodlivé volné radikály a chrání buňky před působením volných radikálů a oxidačním poškozením.
Antiseptický
Protimikrobiální látka, která vede ke snížení rizika infekce, sepse nebo hniloby.
antivirové
účinkující proti virům.
antivirózní
Jsou látky, které se využívají k léčbě virových onemocnění.
antokyany
Antokyaniny jsou typem flavonoidu s antioxidačními účinky. Přirozeně se vyskytují v potravinách – jako pigmenty, které dávají plodům a rostlinám jejich červené, fialové a modré zbarvení.
arginin
je zařazen do skupiny podmíněných esenciálních aminokyselin zejména v době onemocnění. Role argininu: je přínosem pro koně v zátěži zvyšuje průtok krve do plic a svalů. organismus ho využívá k výrobě oxidu dusnatého, který rozšiřuje krevní cévy…
Astaxanthin
Astaxanthin je silný antioxidant. Vyskytuje se v rostlinách jako přirozené barvivo a chrání tělo proti oxidativnímu stresu.
astma
Je chronické zánětlivé onemocnění průdušek, pro které je typický záchvat dušnosti nebo kašle na podkladě zúžení dýchacích cest.
B.A.R.F.,
B.A.R.F. - „Bone and Raw Food,“ v překladu „syrová strava a kosti. “ Způsob krmení psů a koček syrovou stravou.
baktericidní
Baktericidní – ničící nebo hubící bakterie.
Bakterie
nejrozšířenější skupina jednobuněčných prokaryotických organismů na světě.
bakteriostatický
bránící růstu mikrobů.
Bílkoviny
Bílkoviny neboli proteiny jsou základním stavebním kamenem všech buněk a tkání tvořeny z aminokyselin. V organismu se přirozeně vyskytuje celkem 20 druhů aminokyselin, z nichž 8 je esenciálních. Esenciální aminokyseliny není možné nahradit…
Bioaktivní látky
Bioaktivní látky nejčastěji pocházejí z rostlin, které jim slouží k obraně proti volným radikálům, bakteriím, virům, poranění. V organismu tyto substance poskytují preventivní nebo stimulační účinek.