Acerola
Acerola lysá (Malpighia glabra), zvaná také barbadoská třešeň,
je druh subtropické rostliny pěstované pro své plody, bohaté na vitamin C.
Hlavní přínos Aceroly lysé byl objeven v roce 1945.
Plody této tropické třešně obsahují největší přírodní zásoby vitamínu C - kyseliny askorbové.
Plody obsahují 30x více vitaminu C, než pomeranče a přibližně desetkrát více než černý rybíz.
Z jednoho hektaru se přibližně sklidí 25 tun ovoce, ze kterého se získá asi 2500 l šťávy
a z ní asi 500 kg askorbové kyseliny (dehydroaskorbové).
Nejvíce vitamínu C obsahují ještě nezralé zelené plody.
S rozvojem chemické výroby došlo postupně ke zlevnění syntetické kyseliny askorbové
a pěstování Aceroly na plantážích začalo být ztrátové.
Acerola představuje jedinečný přírodní zdroj vitaminu C, organických kyselin, bioflavonoidů, betakarotenu, rutinu,
vitaminu A, B1, B2, B5, B6 a minerálních látek, zejména železa, vápníku a hořčíku.
Mechanismus působení vitaminu C v organismu je nepostradatelný pro správné metabolické funkce.
Je důležitý při stavbě svalové hmoty a zároveň i při obnově tkání.
Je zapojen do metabolismu cukrů, tuků, bílkovin a železa.
Zvyšuje odolnost organismu proti infekcím, působí proti volným radikálům a regeneruje vitamín E.
Vitamin C, má antioxidační účinky, to znamená, že napomáhá chránit kyselinu deoxyribonukleovou (DNA),
bílkoviny a lipidy před oxidací volnými radikály.
Je nepostradatelná při syntéze kolagenu, kde hydroxyluje L-prolin,
který je důležitý pro správnou funkci nervového systému, zvyšuje obranyschopnost organismu,
hlavně během a po zvýšené tělesné námaze, snižuje pocit únavy a hraje rozhodující úlohu v aktivitách mnoha důležitých enzymů.
Jeho nezastupitelná funkce je v podpoře absorpce železa a celkové podpoře energetického metabolismu v těle.
Acerolu naleznete v produktech: MSM + Acerola, Malpicoll, Balancer B.A.R.F. 8 in 1.
Adresa autora:
Darina Řízková Horáková - za společnost DromyVet s.r.o.
Články a příspěvky jsou před šířením a zveřejňováním chráněny autorským zákonem.