Flavonoidy
Flavonoidy, označované také jako bioflavonoidy, nebo vitamin P.
Jedná se o deriváty chromonu - izomery kumarinu, na které je navázán fenylový zbytek.
Na molekule mohou být navázány hydroxylové nebo methylové skupiny.
Flavonoidy, díky této schopnosti vytvářejí širokou a různorodou skupinu sekundárních metabolitů rostlin.
Tím že mají fenolickou povahu, jsou účinky flavonoidů podobné vitaminům.
V medicíně jsou tyto látky využívány pro svůj antioxidační a protizánětlivý účinek,
Vážou na sebe volné radikály a omezují poškození buněčných membrán a zpomalují buněčné stárnutí.
Tímto mechanismem jsou důležitou součástí výživy organismu.
Flavonoidy neboli flavonoidové glykosidy jsou souhrnným pojmem pro řadu rostlinných látek.
Tyto látky působí především preventivně, jako ochrana buněk.
Využití těchto sloučenin je velmi rozmanité.