Flavonoidy

Flavonoidy, označované také jako bioflavonoidy, nebo vitamin P.
Jedná se o deriváty chromonu - izomery kumarinu, na které je navázán fenylový zbytek.
Na molekule mohou být navázány hydroxylové nebo methylové skupiny.
Flavonoidy, díky této schopnosti vytvářejí širokou a různorodou skupinu sekundárních metabolitů rostlin.
Tím že mají fenolickou povahu, jsou účinky flavonoidů podobné vitaminům.
V medicíně jsou tyto látky využívány pro svůj antioxidační a protizánětlivý účinek,
Vážou na sebe volné radikály a omezují poškození buněčných membrán a zpomalují buněčné stárnutí.
Tímto mechanismem jsou důležitou součástí výživy organismu.
Flavonoidy neboli flavonoidové glykosidy jsou souhrnným pojmem pro řadu rostlinných látek.
Tyto látky působí především preventivně, jako ochrana buněk.
Využití těchto sloučenin je velmi rozmanité.

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení