glutamin
L-Glutamin je nejhojnější aminokyselinou užitečnou pro:
- zásobování a opravu svalové tkáně
- doplnění přirozených zásob L-glutaminu vyčerpaného během stresu, zranění, výcviku
- udržení těsných spojení ve střevní výstelce, zabránění úniku patogenů a systémové infekci
Za normálních podmínek koně produkují dostatek glutaminu k uspokojení potřeb organismu.
U vysokého metabolického stresu potřeba L-glutaminu výrazně stoupá a je spojována s projevy:
- infekce
- podvýživa
- GI vředy nebo kolitida
- intenzivní cvičení a trénink
L-Glutamin chrání před poškozením střev
Imunitní systém potřebuje dostat adekvátní přísun L-glutaminu, aby se chránil před nemocemi a potenciálním poškozením tkání.
Nedostatek L-glutaminu může mít za následek:
- průjem
- nekróza
- poruchy trávení
- atrofie střevních klků
- špatné vstřebávání živin
- zvýšená propustnost střev
- ulcerace na sliznicích žaludku a tlustém střevě
L-Glutamin dodává dusík imunitním buňkám střevní sliznice, včetně T-buněk, B-buněk, makrofágů a neutrofilů.
Je po glukóze hlavním palivem pro buňky střevního epitelu, které tvoří první vrstvu střevní výstelky.
Tyto „enterocyty“ udržují střevní integritu a zajišťují, že střevní výstelka může absorbovat živiny a současně zadržovat patogeny mimo.
L-Glutamin je důležitý pro vstřebávání živin
Nedostatečná hladina L-glutaminu může negativně ovlivnit střevní klky, prstovitá chapadla, která vystýlají tenké střevo a zvyšují vstřebávání živin.
K atrofii klků dochází, když jsou klky erodovány zánětem i běžným opotřebením enterocytů.