Není obilí jako obilí aneb Dromy přílohy pro BARF

Pojďme si představit některé druhy obilnin a „pseudoobilnin“a další suroviny, které můžeme do krmné dávky psa zahrnout.

Pohanka

Nejrozšířenější „pseudocereálií“ je POHANKA (Fagopyrum esculentum moench). Její plody jsou ve tvaru čtyřstěnu s tvrdou tenkou pluchou, pochází původem z chladných oblastí střední Asie. Do obilnin byla zařazena z důvodu moučnatých semen, ze kterých sezpracovává mouka. Pohanka je bezlepkovou potravinou obsahující 18 aminokyselin, z minerálních látek vápník, hořčík, fosfor, draslík, sodík, ze stopových prvků vysoké množství zinku (2 mg/100 g), selen, měď, mangan, z vitamínů vitamíny skupiny B (B1 thiamin, B2 riboflavin, B3 niacin, B5 kyselina pantothenová, B6 pyridoxin), vitamin C, E a látku rutin patřící mezi bioflavonoidy – látkyznámé pro své antioxidační působení. Rutin je rostlinnýsekundární metabolit podílející se na zvýšení pružnosti cév a cévních stěn, tím je chrání proti popraskání. Další zajímavou látkou je cholin, který pomáhá regenerovatjaterní buňky. V pohance nalezneme oba druhy vláknin: rozpustnou i nerozpustnou. Rozpustná vláknina je obzvlášť důležitá pro zdravá střeva,kde slouží jako živina pro bakterie střevní mikroflóry.

Z nutričního hlediska pohanka obsahuje: 13 % proteinů, 6 % vlákniny, 3 % tuků a 69 % sacharidů.

Jáhly

JÁHLY (Panicum miliaceum) jsou surovinou, která se získává odstraněním svrchní obalové vrstvy prosa setého. Tyto malé žluté kuličky o velikosti 1 mm mají svůj základ v prosném zrnku prosa. Jáhly řadíme na seznam potravin, můžeme je doporučit díky obsahu minerálních látek (draslík, hořčík, fosfor, stopové prvky, měď, železo zinek, křemík, který může být v organizmu deficitní, přitom se jedná po kyslíku o nejrozšířenější prvek na zemi). Z vitamínů se v jáhlech nachází převážná většina vitamínu skupiny B a vláknina.

Z nutričního hlediska jáhly obsahují:  11 % proteinů, 1,2 % vlákniny, 2,5 % tuků a 72 % sacharidů.

Brambory

BRAMBORY (Solanum tuberosum) jsou hlíznatá rostlina z čeledi lilkovitých. Hlavním nutrietem vařených brambor je obsah škrobu v průměru 16 %, jsou také zdrojem vlákniny, z minerálních látek obsahují hořčík, draslík, stopové prvky zinek a železo, vitaminy B, C, E, ale jen v malém množství. Rizikovou složkou brambor je solanin – směs toxických glykoalkaloidů. I když obsah solaninu v současné době pěstovaných odrůd nepřesahuje vyhláškou stanovený limit, riziko představuje konzumace zelených nebo naklíčených hlíz.

Z nutričního hlediska vařené brambory obsahují: 2 % proteinů, 2 % vlákniny, 0,3 % tuků a 16 % sacharidů.

Kuskus

KUSKUS je do kuliček tvarovaná krupice z tvrdozrnné pšenice (Triticum durum), ječmene nebo prosa. Kuskus se při přípravě nevaří, ale zalévá vroucí vodou nebo vývarem, příloha je hotová, až se do ní vstřebá veškerá tekutina a změkne. Jedná se o vydatnou přílohu s vyšším obsahem sacharidů, vlákniny a bílkovin. Je nutné brát ohled, z jaké suroviny je kuskus vyroben s ohledem na obsah lepku, který může být problematický u psů s potravinovou intolerancí.

Z nutričního hlediska kuskus obsahuje: 14 % proteinů, 4,1 % vlákniny, 1,1 % tuků a 68 % sacharidů.

Amarant

AMARANT neboli laskavec je „pseudoobilnina“, kterou pěstovali staří Inkové, Mayové a Aztékové. Kvůli postupnému dozrávání je sklizeň amarantu velmi náročná a drobnázrnka nelze loupat. Z nutričního hlediska obsahuje kvalitní rostlinné bílkoviny, vyšší množství lyzinu, z minerálů vápník, hořčík, stopový prvek železo a vitaminy skupiny B, C, E. Zajímavý je obsah squalenu – biochemické látky, která působí na všechny buňky v těle a dodává jim energii.

Quinoa

QUINOA – Merlík čilský je vysokohorská jednoletá „pseudoobilnina“ patřící do skupiny merlíků, původem z Jižních And. Je to přirozeně bezlepková potravina s bohatou zásobou esenciálních aminokyselin, minerálních látek a vitamínů skupiny B1, B2, B3, B5, B6, E. Jedinou její nevýhodou je velikost zrn, která mohou být při konzumaci vdechnuty.