Ostropestřec mariánský - Silybum Marianum L.

Ostropestřec mariánský (Silybum Marianum L.)
Čeleď: Hvězdnicovité (Asteraceae)

Hlavní obsahovou látkou Ostropestřce mariánského jsou tzv. flavonolignany, které tvoří komplex látek známý jako silymarin s obsahem 1,5-3,0 % silymarinu v plodech.

Silymarin je směsí flavonolignanů, obsahující silybin, silychristin, silydianin, silybinin a isosilybin. Dále obsahují flavonoidy: taxifolin, kvercetin, apigenin, chrysoeriol, eriodictiol a naringenin.
Tuková složka plodů obsahuje 20 - 30 % nenasycených mastných kyselin - linolenovou, olejovou a palmitovou kyselinu.

Flavonolignany jako jedny z mála látek mají i preventivní účinek na jaterní buňky ve smyslu snížení rizika jejich poškození toxickými látkami, které se do organismu dostávají z vnějšího prostředí nebo vznikají uvnitř organismu jako produkty degradace jiných látek.

Protože játra hrají jednu z nejhlavnějších funkcí v detoxikaci organismu, je jejich správná funkce základním předpokladem fungujícího systému. Flavonolignany podléhají tzv. enterohepatálnímu krevnímu oběhu, tj. cirkulují několikrát mezi střevem a játry a zasahují tak, několikrát jako antioxidanty na membránách buněk. Směs flavonoglikanů se velmi dobře vstřebává z trávicího traktu a již hodinu po podání. 

Rychle se vylučuje do žluče a vlivem zpětné resorbce z tlustého střeva se enterohepatálním oběhem dostává opět do jater. Vedle flavonolignanů obsahuje zpracovaný plod Ostropestřce mariánského i další důležité látky, mezi které patří zejména mastný olej s vysokým podílem esenciálních vícenásobně nenasycených mastných kyselin, zejména kyseliny linolové. Její funkce v organismu je jedinečná v několika ohledech. Kyselina linolová je základním stavebním prvkem, ze kterého si organismus syntetizuje nejen další nenasycené mastné kyseliny, ale také látky, které se podílejí na jiných procesech, jakými jsou např. funkce imunitního systému, metabolismus tuků, regulace srážení krve, zánětlivé procesy atd. 

Navíc je tato kyselina jednou ze základních součástí buněčných stěn a membrán.

Účinky rostlinné drogy

  • Bylina vykazuje značnou ochrannou funkci jaterní tkáně (aktivní látky se vážou na membrány hepatocytů a brání tak průniku toxinů).
  • Chrání tím jaterní tkáň, je relativně silným antioxidantem.
  • Zvyšuje vylučování žluči do střev.
  • Ostropestřec je doporučován při poruchách trávení, nechutenství, při poškození jaterní tkáně toxickými látkami, jako podpůrná terapie chronických jaterních onemocnění,
    po dlouhodobé aplikaci ATB, NSA, operačních výkonech.
  • Vhodný k celkové detoxikaci a regeneraci organismu po sportovním výkonu a téže při jeho zvýšení.

Ve všech těchto případech nejen že urychluje regeneraci jaterní tkáně, ale mnohdy i zlepší zdravotní stav starším jedincům.

Použití

  • ochrana a regenerace jaterní tkáně
  • silný antioxidant
  • vhodný při poruchách trávení a nechutenství
  • podporuje vylučování žluči a tvorbu mléka
  • zbavuje tělo nahromaděných toxinů
  • stimuluje a posiluje imunitní systém
  • významně se podílí na zvýšení výkonnosti
  • vhodný pro staré a špatně krmitelné koně

Extrakt z ostropestřce mariánského naleznete v produktech Hepacell, který je určen pro detoxikaci organismu, po léčbě ATB, NSAD, zánětech trávicího traktu, pooperačních a poúrazových stavech, při vysoké sportovní zátěži, ekzémech, alergií, kožních onemocnění,mv průběhu i po sportovní sezóně, ochranu a regeneraci jaterní tkáně. Celý upravený plod Ostropestřce mariánského obsahují produkty Silymarin BARFOmega BARF

Účinky oleje Ostropestřce mariánského

  • pro psy krmené přirozenou stravou BARF, v průběhu březosti i laktace, pro mladé a rostoucí jedince, při atopických ekzémech, suchém a šupinatém povrchu kůže,
    ke stimulaci imunitního systému, při zvýšené sportovní výkonnosti.
  • Ostropestřcový olej nemá vliv na regeneraci jaterní tkáně a neřadí se do skupiny hepatoprotektivních přípravků

Tyto látky jsou obsaženy pouze v plodu Ostropestřce mariánského, nikoli v ostropestřcovém oleji.

Adresa autora:
Darina Řízková Horáková - za společnost DromyVet s.r.o.

Články a příspěvky jsou před šířením a zveřejňováním chráněny autorským zákonem.