Není obilí jako obilí aneb Dromy přílohy pro BARF




Pojďme si představit některé druhy obilnin a „pseudoobilnin“a další suroviny, které můžeme do krmné dávky psa zahrnout.

Nejrozšířenější „ pseudocereálií “je POHANKA (Fagopyrum esculentum moench).
Její plody jsou ve tvaru čtyřstěnu s tvrdou tenkou pluchou,
pochází původem z chladných oblastí střední Asie.
Do obilnin byla zařazena z důvodu moučnatých semen,
ze kterých sezpracovává mouka.
Pohanka je bezlepkovou potravinou obsahující 18 aminokyselin,
z minerálních látek vápník, hořčík, fosfor, draslík, sodík,
ze stopových prvků vysoké množství zinku (2 mg/100 g), selen, měď, mangan,
z vitamínů vitamíny skupiny B (B1 thiamin, B2 riboflavin, B3 niacin,
B5 kyselina pantothenová, B6 pyridoxin), vitamin C, E a látku rutin patřící
mezi bioflavonoidy – látkyznámé pro své antioxidační působení.
Rutin je rostlinnýsekundární metabolit podílející se na zvýšení pružnosti
cév a cévních stěn, tím je chrání proti popraskání.
Další zajímavou látkou je cholin, který pomáhá regenerovatjaterní buňky.
V pohance nalezneme oba druhy vláknin: rozpustnou i nerozpustnou.
Rozpustná vláknina je obzvlášť důležitá pro zdravá střeva,kde slouží jako živina
pro bakterie střevní mikroflóry.
Z nutričního hlediska pohanka obsahuje:
13 % proteinů, 6 % vlákniny, 3 % tuků a 69 % sacharidů.


 POHANKAO
JÁHLY (Panicum miliaceum) jsou surovinou, která se získává odstraněním svrchní obalové vrstvy prosa setého.
Tyto malé žluté kuličky o velikosti 1 mm mají svůj základ v prosném zrnku prosa.
Jáhly řadíme na seznam potravin, můžeme je doporučit díky obsahu
minerálních látek (draslík, hořčík, fosfor, stopové prvky, měď, železo zinek, křemík, který může být v organizmu deficitní, přitom se jedná po kyslíku
o nejrozšířenější prvek na zemi).

Z vitamínů se v jáhlech nachází převážná většina vitamínu skupiny B a vláknina.
Z nutričního hlediska jáhly obsahují: 
11 % proteinů, 1,2 % vlákniny, 2,5 % tuků a 72 % sacharidů.

 

JAHLY

BRAMBORY (Solanum tuberosum) jsou hlíznatá rostlina z čeledi lilkovitých.
Hlavním nutrietem vařených brambor je obsah škrobu v průměru 16 %,
jsou také zdrojem vlákniny, z minerálních látek obsahují hořčík, draslík, stopové prvky zinek a železo, vitaminy B, C, E, ale jen v malém množství.
Rizikovou složkou brambor je solanin – směs toxických glykoalkaloidů.
I když obsah solaninu v současné době pěstovaných odrůd nepřesahuje vyhláškou stanovený limit, riziko představuje konzumace zelených
nebo naklíčených hlíz.
Z nutričního hlediska vařené brambory obsahují:
2 % proteinů, 2 % vlákniny, 0,3 % tuků a 16 % sacharidů.

 BRAMBORY
KUSKUS je do kuliček tvarovaná krupice z tvrdozrnné pšenice
(Triticum
durum), ječmene nebo prosa.
Kuskus se při přípravě nevaří, ale zalévá vroucí vodou nebo vývarem,
příloha je hotová, až se do ní vstřebá veškerá tekutina a změkne.
Jedná se o vydatnou přílohu s vyšším obsahem sacharidů, vlákniny a bílkovin.
Je nutné brát ohled, z jaké suroviny je kuskus vyroben s ohledem na obsah lepku, který může být problematický u psů s potravinovou intolerancí.

Z nutričního hlediska kuskus obsahuje:
14 % proteinů, 4,1 % vlákniny, 1,1 % tuků a 68 % sacharidů.

 KUSKUS
AMARANT neboli laskavec je „pseudoobilnina“, kterou pěstovali staří Inkové, Mayové a Aztékové.
Kvůli postupnému dozrávání je sklizeň amarantu velmi náročná
a drobná
zrnka nelze loupat.
Z nutričního hlediska obsahuje kvalitní rostlinné bílkoviny, vyšší množství lyzinu,
z minerálů vápník, hořčík, stopový prvek železo a vitaminy

skupiny B, C, E. Zajímavý je obsah squalenu – biochemické látky,
která působí na všechny buňky v těle a dodává jim energii.

 
QUINOA – Merlík čilský je vysokohorská jednoletá „pseudoobilnina“ patřící
do skupiny merlíků, původem z Jižních And.
Je to přirozeně bezlepková potravina s bohatou zásobou esenciálních
aminokyselin, minerálních látek a vitamínů skupiny B1, B2, B3, B5, B6, E.
Jedinou její nevýhodou je velikost zrn, která mohou být při konzumaci vdechnuty.
 
hhhhhhh gdhf