Není obilí jako obilí aneb Dromy přílohy pro BARF




Pojďme si představit některé druhy obilnin a „pseudoobilnin“a další suroviny, které můžeme do krmné dávky psa zahrnout.

Nejrozšířenější „ pseudocereálií “je POHANKA (Fagopyrum esculentum moench).
Její plody jsou ve tvaru čtyřstěnu s tvrdou tenkou pluchou,
pochází původem z chladných oblastí střední Asie.
Do obilnin byla zařazena z důvodu moučnatých semen,
ze kterých sezpracovává mouka.
Pohanka je bezlepkovou potravinou obsahující 18 aminokyselin,
z minerálních látek vápník, hořčík, fosfor, draslík, sodík,
ze stopových prvků vysoké množství zinku (2 mg/100 g), selen, měď, mangan,
z vitamínů vitamíny skupiny B (B1 thiamin, B2 riboflavin, B3 niacin,
B5 kyselina pantothenová, B6 pyridoxin), vitamin C, E a látku rutin patřící
mezi bioflavonoidy – látkyznámé pro své antioxidační působení.
Rutin je rostlinnýsekundární metabolit podílející se na zvýšení pružnosti
cév a cévních stěn, tím je chrání proti popraskání.
Další zajímavou látkou je cholin, který pomáhá regenerovatjaterní buňky.
V pohance nalezneme oba druhy vláknin: rozpustnou i nerozpustnou.
Rozpustná vláknina je obzvlášť důležitá pro zdravá střeva,kde slouží jako živina
pro bakterie střevní mikroflóry.
Z nutričního hlediska pohanka obsahuje:
13 % proteinů, 6 % vlákniny, 3 % tuků a 69 % sacharidů.


 POHANKAO
JÁHLY (Panicum miliaceum) jsou surovinou, která se získává odstraněním svrchní obalové vrstvy prosa setého.
Tyto malé žluté kuličky o velikosti 1 mm mají svůj základ v prosném zrnku prosa.
Jáhly řadíme na seznam potravin, můžeme je doporučit díky obsahu
minerálních látek (draslík, hořčík, fosfor, stopové prvky, měď, železo zinek, křemík, který může být v organizmu deficitní, přitom se jedná po kyslíku
o nejrozšířenější prvek na zemi).

Z vitamínů se v jáhlech nachází převážná většina vitamínu skupiny B a vláknina.
Z nutričního hlediska jáhly obsahují: 
11 % proteinů, 1,2 % vlákniny, 2,5 % tuků a 72 % sacharidů.

 

JAHLY

BRAMBORY (Solanum tuberosum) jsou hlíznatá rostlina z čeledi lilkovitých.
Hlavním nutrietem vařených brambor je obsah škrobu v průměru 16 %,
jsou také zdrojem vlákniny, z minerálních látek obsahují hořčík, draslík, stopové prvky zinek a železo, vitaminy B, C, E, ale jen v malém množství.
Rizikovou složkou brambor je solanin – směs toxických glykoalkaloidů.
I když obsah solaninu v současné době pěstovaných odrůd nepřesahuje vyhláškou stanovený limit, riziko představuje konzumace zelených
nebo naklíčených hlíz.
Z nutričního hlediska vařené brambory obsahují:
2 % proteinů, 2 % vlákniny, 0,3 % tuků a 16 % sacharidů.

 BRAMBORY
KUSKUS je do kuliček tvarovaná krupice z tvrdozrnné pšenice
(Triticum
durum), ječmene nebo prosa.
Kuskus se při přípravě nevaří, ale zalévá vroucí vodou nebo vývarem,
příloha je hotová, až se do ní vstřebá veškerá tekutina a změkne.
Jedná se o vydatnou přílohu s vyšším obsahem sacharidů, vlákniny a bílkovin.
Je nutné brát ohled, z jaké suroviny je kuskus vyroben s ohledem na obsah lepku, který může být problematický u psů s potravinovou intolerancí.

Z nutričního hlediska kuskus obsahuje:
14 % proteinů, 4,1 % vlákniny, 1,1 % tuků a 68 % sacharidů.

 KUSKUS
AMARANT neboli laskavec je „pseudoobilnina“, kterou pěstovali staří Inkové, Mayové a Aztékové.
Kvůli postupnému dozrávání je sklizeň amarantu velmi náročná
a drobná
zrnka nelze loupat.
Z nutričního hlediska obsahuje kvalitní rostlinné bílkoviny, vyšší množství lyzinu,
z minerálů vápník, hořčík, stopový prvek železo a vitaminy

skupiny B, C, E. Zajímavý je obsah squalenu – biochemické látky,
která působí na všechny buňky v těle a dodává jim energii.

 
QUINOA – Merlík čilský je vysokohorská jednoletá „pseudoobilnina“ patřící
do skupiny merlíků, původem z Jižních And.
Je to přirozeně bezlepková potravina s bohatou zásobou esenciálních
aminokyselin, minerálních látek a vitamínů skupiny B1, B2, B3, B5, B6, E.
Jedinou její nevýhodou je velikost zrn, která mohou být při konzumaci vdechnuty.
 
hhhhhhh gdhf

 

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení