Slovník pojmů, Strana 9
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z Ž
spasmolyticky
látky uvolňující spazmy - hladkého svalstva
sqvamózní
skvamózní – charakterizovaný přítomností šupin
Steroly
skupina látek, které produkují rostliny. V přírodě se vyskytují v malém množství v ovoci, zelenině, ořechách, semenech, luštěninách. Jsou přirozenou složkou v rostlinných olejích.
suplementace
doplnit, dodat do organismu.
Symtom
Projev nemoci nebo stavu - subjektivní známka nemoci.
synergicky
Společně působící zesilující účinek.např. probiotika x prebiotika
terapeutický
léčebný postup, při němž se při ne zcela jasné diagnóze použije léku.
threonin
Threonin je často po lysinu považován za druhou nejvíce limitující aminokyselinu ve stravě koní. Nízké hladiny threoninu ve stravě mohou ovlivnit zdraví střev a syntézu bílkovin ve všech buňkách těla. Role threoninu: Podporuje zdraví žaludku a…
toxické látky
Jejich přítomnost může poškodit zdraví zvířete. Toxické látky se vyskytují v potravinách jako jejich běžná složka a ty nazýváme přírodní toxické látky. Toxické látky, které se do potravin dostávají neúmyslně při výrobě, zpracování, balení,…
triterpeny
Triterpeny tvoří rozsáhlou podskupinu přírodních látek terpenoidů, které jsou hojně rozšířeny ve vyšších rostlinách.Látky s využitelnými biologickými účinky.
tryptofan
Tryptofan se často vyskytuje v doplňkových krmivech pro nervózní koně. Role tryptofanu: Potřebný k tvorbě neurotransmiteru serotoninu v mozku, který je spojen s regulací chuti k jídlu, sníženou úzkostí, agresivitou a strachem. Nezbytný pro…
Třísloviny
Třísloviny neboli taniny jsou komplexní organické sloučeniny obsažené v různém množství téměř ve všech rostlinách.
ulcerace
vznik vředu, zvředovatění.
ulcerózní
vznik vředu, zvředovatění, vředový, vředovitý
ulcerózní
poškozuje sliznici a působí zánětlivé změny a vředy na jejím povrchu.
Valin
Valin je aminokyselina s rozvětveným řetězcem spolu s isoleucinem a leucinem Role valinu: potřebný pro svalovou koordinaci a správnou svalovou kontrakci. může být rozložen na energii ve všech buňkách těla. Je přeměněn na sukcinyl-CoA, který…
Viry
Jsou malé cizopasné, nebuněčné organismy, které jsou do různé míry závislí na svém hostiteli.
viskozita
vazkost hlenu daná obsahem látek v něm obsažených.
vitaminy
Jsou nízkomolekulární látky nezbytné pro život. Dělí se na vitaminy rozpustné v tucích: A, D, E, K,a rozpustné ve vodě:B1,B2,V3,B4,B5,B6,B7,B9,B12,C
vláknina
Je významnou složkou potravy, která je sama obtížně stravitelná. Existují dva druhy vlákniny: rozpustná a nerozpustná.
vřed
Vřed je ohraničený rozpad tkáně na sliznici
Vstřebávání
Vstřebáváním neboli resorpcí živin sliznicí tenkého střeva do krevního nebo lymfatického oběhu.
vylučování
Vylučování je biologický proces, kterým organismus odstraňuje odpadní produkty z těla. Probíhá v kůži, plicích, ledvinách.
vyvazovač mykotoxinů
látky které umí adsorbovat - na sebe navázat mykotoxiny z napadeného organismu. Jsou součástí krmných dávek a kromě adsorpčních schopnosti musí být také nestravitelné.
z minerálních látek
Minerální látky jsou pro organismus nezbytné a jejich příjem je zcela závislý na příjmu potravy. Draslík (K), Hořčík (Mg), Fluór (F), Fosfor (P), Jód (I), Molybdén (Mo), Selen (Se), Sodík (NA),Vápník (Ca), Zinek (Zn), Železo (Fe).