Slovník pojmů, Strana 9

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z Ž

spasmolyticky

látky uvolňující spazmy - hladkého svalstva

sqvamózní

skvamózní – charakterizovaný přítomností šupin

Steroly

skupina látek, které produkují rostliny. V přírodě se vyskytují v malém množství v ovoci, zelenině, ořechách, semenech, luštěninách. Jsou přirozenou složkou v rostlinných olejích.

suplementace

doplnit, dodat  do organismu.

Symtom

Projev nemoci nebo stavu - subjektivní známka nemoci.

synergicky

Společně působící zesilující účinek.např. probiotika x prebiotika

terapeutický

léčebný postup, při němž se při ne zcela jasné diagnóze použije léku.

threonin

Threonin je často po lysinu považován za druhou nejvíce limitující aminokyselinu ve stravě koní. Nízké hladiny threoninu ve stravě mohou ovlivnit zdraví střev a syntézu bílkovin ve všech buňkách těla. Role threoninu: Podporuje zdraví žaludku a…

toxické látky

Jejich přítomnost může poškodit zdraví zvířete. Toxické látky se vyskytují v potravinách jako jejich běžná složka a ty nazýváme přírodní toxické látky. Toxické látky, které se do potravin dostávají neúmyslně při výrobě, zpracování, balení,…

triterpeny

Triterpeny tvoří rozsáhlou podskupinu přírodních látek terpenoidů, které jsou hojně rozšířeny ve vyšších rostlinách.Látky s  využitelnými biologickými účinky.

tryptofan

Tryptofan se často vyskytuje v doplňkových krmivech pro nervózní koně. Role tryptofanu: Potřebný k tvorbě neurotransmiteru serotoninu v mozku, který je spojen s regulací chuti k jídlu, sníženou úzkostí, agresivitou a strachem. Nezbytný pro…

Třísloviny

Třísloviny neboli taniny jsou komplexní organické sloučeniny obsažené v různém množství téměř ve všech rostlinách.

ulcerace

vznik vředu, zvředovatění.

ulcerózní

vznik vředu, zvředovatění, vředový, vředovitý

ulcerózní

poškozuje sliznici a působí zánětlivé změny a vředy na jejím povrchu.

Valin

Valin je aminokyselina s rozvětveným řetězcem spolu s isoleucinem a leucinem Role valinu: potřebný pro svalovou koordinaci a správnou svalovou kontrakci. může být rozložen na energii ve všech buňkách těla. Je přeměněn na sukcinyl-CoA, který…

Viry

Jsou malé cizopasné, nebuněčné organismy, které jsou do různé míry závislí na svém hostiteli.

viskozita

vazkost hlenu daná obsahem látek v něm obsažených.

vitaminy

Jsou nízkomolekulární látky nezbytné pro život. Dělí se na vitaminy rozpustné v tucích: A, D, E, K,a rozpustné ve vodě:B1,B2,V3,B4,B5,B6,B7,B9,B12,C

vláknina

Je významnou složkou potravy, která je sama obtížně stravitelná. Existují dva druhy vlákniny: rozpustná a nerozpustná.

vřed

Vřed je ohraničený rozpad tkáně na sliznici

Vstřebávání

Vstřebáváním neboli resorpcí živin sliznicí tenkého střeva do krevního nebo lymfatického oběhu.

vylučování

Vylučování je biologický proces, kterým organismus odstraňuje odpadní produkty z těla. Probíhá v kůži, plicích, ledvinách.

vyvazovač mykotoxinů

látky které umí adsorbovat - na sebe navázat mykotoxiny z napadeného organismu. Jsou součástí krmných dávek a kromě adsorpčních schopnosti musí být také nestravitelné.

z minerálních látek

Minerální látky jsou pro organismus nezbytné a jejich příjem je zcela závislý na příjmu potravy. Draslík (K), Hořčík (Mg), Fluór (F), Fosfor (P), Jód (I), Molybdén (Mo), Selen (Se), Sodík (NA),Vápník (Ca), Zinek (Zn), Železo (Fe).

Nahoru
229 položek celkem