Slovník pojmů, Strana 10

A B C Č D E F G H I J K L M N O P R Ř S T U V Y Z Ž

Výpis slovníkových pojmů

neutralizace

chemická reakce stejného množství kyseliny a zásady.

NF-κB a TNF-α

Jsou klíčové faktory zánětu a imunity, které hrají důležitou roli v zánětlivých procesech, imunitní odpovědi a metabolických poruchách. NF-κB (Nuclear Factor-kappa B) je transkripční faktor, který řídí expresi genů odpovědných za zánět,…

nukleotidy

Nukleotidy jsou základní stavební jednotky nukleových kyselin, jako jsou DNA a RNA. Skládají se ze tří hlavních komponent: Dusíkatá báze: Tato molekula obsahuje atomy dusíku a je v nukleotidech zastoupena jako purin (adenin - A, guanin - G) nebo…

nutriční

nutriční (z latinského nutritio – výživa) označuje vztah k výživě, výživovým látkám a jejich působení na organismus. Nutriční může popisovat: hodnotu – např. nutriční hodnota znamená obsah živin, energie a biologicky aktivních látek v potravě…

Obstipace

Obstipace neboli zácpa, je funkční je porucha střevní pohyblivosti a vyprazdňování střevního obsahu.

onemocnění

Nemoc či onemocnění je patologický stav těla nebo mysli, který je projevem změny funkcí buněk, tkání a orgánů.

onemocnění ledvin

 proces, v jehož průběhu ledviny postupně ztrácejí svou funkci.

Organické kyseliny

Podílejí se na mnoha biochemických reakcích v organismu. Pomáhají k lepšímu vstřebávání živin vnitřních orgánů a odstraňují z těla toxiny, udržují acidobazickou rovnováhu.

Oxidační poškození

Oxidační poškození se týká poškození buněk a tkání způsobeného nadbytkem volných radikálů v těle. Když jsou volné radikály přítomny ve velkém množství, mohou reagovat s různými biomolekulami, jako jsou lipidy, proteiny a DNA, což může vést k jejich…

oxidační stresu.

Oxidativní či oxidační stres je základní nerovnováha mezi produkcí volných radikálů v těle a schopností těla se s nimi vyrovnat a detoxifikovat jejich škodlivý vliv skrze neutralizaci antioxidanty.

Pangamin

Pangamin® je chráněný, tabletovaný výrobek ze sprejově sušených pivovarských kvasnic rodu Saccharomyces cerevisiae, bez příměsí pojiv. Je vyráběn od roku 1958.  

patogen

původce onemocnění, který je zodpovědný za rozvoj choroby, přičemž u řady onemocnění najdeme podobných patogenů více. Za jasné patogeny považujeme např. mikroorganizmy schopné způsobit infekční choroby.

pektin

Pektin je skupina rozpustných polysacharidů patřících mezi vlákninu. Přirozeně se vyskytuje v buněčných stěnách ovoce (zejména jablek a citrusů). Je ceněn pro své fyziologické a prebiotické účinky v oblasti trávení kde zpomaluje vyprazdňování…

periferní

okrajový

peristaltika

pozvolný rytmický pohyb stěn některých dutých orgánů, který slouží k posunování jejich obsahu jedním směrem.

Piperin

přírodní alkaloid černého pepře. Aktivní složka, která je zodpovědná za jeho charakteristickou štiplavou chuť.Málo rozpustný ve vodě a vysoce rozpustný v alkoholu.

polyfenoly

Polyfenoly jsou skupina chemických sloučenin obsažených v rostlinách. Dělí do čtyř základních skupin: fenolové kyseliny, lignany, stilbeny a flavonoidy. Vedle antioxidačních vlastností polyfenoly také napomáhají regulovat činnost enzymů a stimulovat…

polysacharidy

Polysacharidy jsou vysokomolekulární látky, které jsou tvořeny velkým množstvím monosacharidových jednotek. Bývají většinou nerozpustné ve studené vodě. V teplé vodě mají některé z nich schopnost vytvářet koloidní roztoky, případně gely

porucha trávení

  Jakákoli porucha, která zhoršuje trávení nebo vstřebávání potravy.

poruchou srážlivosti krve

Porucha krvetvorby, která je způsobená nedostatkem anebo úplnou nepřítomností srážecích faktorů,s narušenou rovnováhou protrombotických a antitrombotických složek krve.

postbiotika

Postbiotika jsou vedlejším produktem vznikající při trávení probiotických mikroorganismů. Zdravá postbiotika zahrnují živiny, jako jsou vitamíny B a K, aminokyseliny a látky zvané antimikrobiální peptidy, které pomáhají zpomalit růst škodlivých…

Postenterální dostupnost

  Postenterální dostupnost, známá také jako biologická dostupnost, v souvislosti s příjmem potravy znamená, jak různé způsoby podání látek a složení potravy ovlivňuje vstřebávání a efektivitu, s jakou tělo využívá přijaté živiny, léčiva nebo…

postprandiální

objevující se po jídle. Postprandiální glykemie je hladina glukózy v krvi po příjmu krmné dávky. Zpět k normálním hodnotám se vrací podle charakteru a množství požité potravy.

potopudný

Jsou potopudné látky podporující neboli zvyšující pocení.

POZOR

Je nutno dbát zvýšené opatrnosti.

Ovládací prvky výpisu

338 položek celkem