Slovník pojmů, Strana 10
A B C Č D E F G H I J K L M N O P R Ř S T U V Y Z Ž
Výpis slovníkových pojmů
neutralizace
chemická reakce stejného množství kyseliny a zásady.
NF-κB a TNF-α
Jsou klíčové faktory zánětu a imunity, které hrají důležitou roli v zánětlivých procesech, imunitní odpovědi a metabolických poruchách. NF-κB (Nuclear Factor-kappa B) je transkripční faktor, který řídí expresi genů odpovědných za zánět,…
nukleotidy
Nukleotidy jsou základní stavební jednotky nukleových kyselin, jako jsou DNA a RNA. Skládají se ze tří hlavních komponent: Dusíkatá báze: Tato molekula obsahuje atomy dusíku a je v nukleotidech zastoupena jako purin (adenin - A, guanin - G) nebo…
nutriční
nutriční (z latinského nutritio – výživa) označuje vztah k výživě, výživovým látkám a jejich působení na organismus. Nutriční může popisovat: hodnotu – např. nutriční hodnota znamená obsah živin, energie a biologicky aktivních látek v potravě…
Obstipace
Obstipace neboli zácpa, je funkční je porucha střevní pohyblivosti a vyprazdňování střevního obsahu.
onemocnění
Nemoc či onemocnění je patologický stav těla nebo mysli, který je projevem změny funkcí buněk, tkání a orgánů.
onemocnění ledvin
proces, v jehož průběhu ledviny postupně ztrácejí svou funkci.
Organické kyseliny
Podílejí se na mnoha biochemických reakcích v organismu. Pomáhají k lepšímu vstřebávání živin vnitřních orgánů a odstraňují z těla toxiny, udržují acidobazickou rovnováhu.
Oxidační poškození
Oxidační poškození se týká poškození buněk a tkání způsobeného nadbytkem volných radikálů v těle. Když jsou volné radikály přítomny ve velkém množství, mohou reagovat s různými biomolekulami, jako jsou lipidy, proteiny a DNA, což může vést k jejich…
oxidační stresu.
Oxidativní či oxidační stres je základní nerovnováha mezi produkcí volných radikálů v těle a schopností těla se s nimi vyrovnat a detoxifikovat jejich škodlivý vliv skrze neutralizaci antioxidanty.
Pangamin
Pangamin® je chráněný, tabletovaný výrobek ze sprejově sušených pivovarských kvasnic rodu Saccharomyces cerevisiae, bez příměsí pojiv. Je vyráběn od roku 1958.
patogen
původce onemocnění, který je zodpovědný za rozvoj choroby, přičemž u řady onemocnění najdeme podobných patogenů více. Za jasné patogeny považujeme např. mikroorganizmy schopné způsobit infekční choroby.
pektin
Pektin je skupina rozpustných polysacharidů patřících mezi vlákninu. Přirozeně se vyskytuje v buněčných stěnách ovoce (zejména jablek a citrusů). Je ceněn pro své fyziologické a prebiotické účinky v oblasti trávení kde zpomaluje vyprazdňování…
periferní
okrajový
peristaltika
pozvolný rytmický pohyb stěn některých dutých orgánů, který slouží k posunování jejich obsahu jedním směrem.
Piperin
přírodní alkaloid černého pepře. Aktivní složka, která je zodpovědná za jeho charakteristickou štiplavou chuť.Málo rozpustný ve vodě a vysoce rozpustný v alkoholu.
polyfenoly
Polyfenoly jsou skupina chemických sloučenin obsažených v rostlinách. Dělí do čtyř základních skupin: fenolové kyseliny, lignany, stilbeny a flavonoidy. Vedle antioxidačních vlastností polyfenoly také napomáhají regulovat činnost enzymů a stimulovat…
polysacharidy
Polysacharidy jsou vysokomolekulární látky, které jsou tvořeny velkým množstvím monosacharidových jednotek. Bývají většinou nerozpustné ve studené vodě. V teplé vodě mají některé z nich schopnost vytvářet koloidní roztoky, případně gely
porucha trávení
Jakákoli porucha, která zhoršuje trávení nebo vstřebávání potravy.
poruchou srážlivosti krve
Porucha krvetvorby, která je způsobená nedostatkem anebo úplnou nepřítomností srážecích faktorů,s narušenou rovnováhou protrombotických a antitrombotických složek krve.
postbiotika
Postbiotika jsou vedlejším produktem vznikající při trávení probiotických mikroorganismů. Zdravá postbiotika zahrnují živiny, jako jsou vitamíny B a K, aminokyseliny a látky zvané antimikrobiální peptidy, které pomáhají zpomalit růst škodlivých…
Postenterální dostupnost
Postenterální dostupnost, známá také jako biologická dostupnost, v souvislosti s příjmem potravy znamená, jak různé způsoby podání látek a složení potravy ovlivňuje vstřebávání a efektivitu, s jakou tělo využívá přijaté živiny, léčiva nebo…
postprandiální
objevující se po jídle. Postprandiální glykemie je hladina glukózy v krvi po příjmu krmné dávky. Zpět k normálním hodnotám se vrací podle charakteru a množství požité potravy.
potopudný
Jsou potopudné látky podporující neboli zvyšující pocení.
POZOR
Je nutno dbát zvýšené opatrnosti.