Slovník pojmů, Strana 7
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z Ž
Nepoužívejte
Riziko použití rostlinné grogy.
nesteroidních
Nesteroidní antiflogistika - non-steroidal anti-inflammatory drugs zkráceně NSA či NSAID, látky a léky s protibolestivým, protihorečnatým a protizánětlivým účinkem.
neutralizace
chemická reakce stejného množství kyseliny a zásady.
nukleotidy
jsou obsaženy v jádrech všech buněk a vznikají po rozštěpení nukleových kyselin. Jsou to základní stavební kameny nukleových kyselin DNA a RNA.
Obstipace
Obstipace neboli zácpa, je funkční je porucha střevní pohyblivosti a vyprazdňování střevního obsahu.
onemocnění
Nemoc či onemocnění je patologický stav těla nebo mysli, který je projevem změny funkcí buněk, tkání a orgánů.
onemocnění ledvin
proces, v jehož průběhu ledviny postupně ztrácejí svou funkci.
Organické kyseliny
Podílejí se na mnoha biochemických reakcích v organismu. Pomáhají k lepšímu vstřebávání živin vnitřních orgánů a odstraňují z těla toxiny, udržují acidobazickou rovnováhu.
oxidační stresu.
Oxidativní či oxidační stres je základní nerovnováha mezi produkcí volných radikálů v těle a schopností těla se s nimi vyrovnat a detoxifikovat jejich škodlivý vliv skrze neutralizaci antioxidanty.
Pangamin
Pangamin® je chráněný, tabletovaný výrobek ze sprejově sušených pivovarských kvasnic rodu Saccharomyces cerevisiae, bez příměsí pojiv. Je vyráběn od roku 1958.
patogen
původce onemocnění, který je zodpovědný za rozvoj choroby, přičemž u řady onemocnění najdeme podobných patogenů více. Za jasné patogeny považujeme např. mikroorganizmy schopné způsobit infekční choroby.
pektin
Pektiny jsou polysacharidy, bezpečné látky, vyskytující se především v ovoci -jablka, citrusy i v buněčných stěnách rostlin. Želírující látka, která díky své vysoké hustotě působí proti průjmům.
periferní
okrajový
peristaltika
pozvolný rytmický pohyb stěn některých dutých orgánů, který slouží k posunování jejich obsahu jedním směrem.
Piperin
přírodní alkaloid černého pepře. Aktivní složka, která je zodpovědná za jeho charakteristickou štiplavou chuť.Málo rozpustný ve vodě a vysoce rozpustný v alkoholu.
polyfenoly
Polyfenoly jsou skupina chemických sloučenin obsažených v rostlinách. Dělí do čtyř základních skupin: fenolové kyseliny, lignany, stilbeny a flavonoidy. Vedle antioxidačních vlastností polyfenoly také napomáhají regulovat činnost enzymů a stimulovat…
polysacharidy
Polysacharidy jsou vysokomolekulární látky, které jsou tvořeny velkým množstvím monosacharidových jednotek. Bývají většinou nerozpustné ve studené vodě. V teplé vodě mají některé z nich schopnost vytvářet koloidní roztoky, případně gely
porucha trávení
Jakákoli porucha, která zhoršuje trávení nebo vstřebávání potravy.
poruchou srážlivosti krve
Porucha krvetvorby, která je způsobená nedostatkem anebo úplnou nepřítomností srážecích faktorů,s narušenou rovnováhou protrombotických a antitrombotických složek krve.
postprandiální
objevující se po jídle. Postprandiální glykemie je hladina glukózy v krvi po příjmu krmné dávky. Zpět k normálním hodnotám se vrací podle charakteru a množství požité potravy.
potopudný
Jsou potopudné látky podporující neboli zvyšující pocení.
POZOR
Je nutno dbát zvýšené opatrnosti.
POZOR může být v rozporu z pravidly FEI
Může obsahovat zakázané látky, které jsou v rozporu s antidopingovými pravidly FEI.
prebiotika
Je potrava pro živé probiotické mikroorganismy. Jde o druh nestravitelné vlákniny, která prochází nestrávená tenkým střevem a končí v tlustém střevě, kde je fermentována probiotiky.
primární
prvotní, základní, hlavní