Slovník pojmů, Strana 7

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z Ž

Nepoužívejte

Riziko použití rostlinné grogy.

nesteroidních

Nesteroidní antiflogistika - non-steroidal anti-inflammatory drugs zkráceně NSA či NSAID, látky a léky s protibolestivým, protihorečnatým a protizánětlivým účinkem.

neutralizace

chemická reakce stejného množství kyseliny a zásady.

nukleotidy

 jsou obsaženy v jádrech všech buněk a vznikají po rozštěpení nukleových kyselin. Jsou to základní stavební kameny nukleových kyselin DNA a RNA.

Obstipace

Obstipace neboli zácpa, je funkční je porucha střevní pohyblivosti a vyprazdňování střevního obsahu.

onemocnění

Nemoc či onemocnění je patologický stav těla nebo mysli, který je projevem změny funkcí buněk, tkání a orgánů.

onemocnění ledvin

 proces, v jehož průběhu ledviny postupně ztrácejí svou funkci.

Organické kyseliny

Podílejí se na mnoha biochemických reakcích v organismu. Pomáhají k lepšímu vstřebávání živin vnitřních orgánů a odstraňují z těla toxiny, udržují acidobazickou rovnováhu.

oxidační stresu.

Oxidativní či oxidační stres je základní nerovnováha mezi produkcí volných radikálů v těle a schopností těla se s nimi vyrovnat a detoxifikovat jejich škodlivý vliv skrze neutralizaci antioxidanty.

Pangamin

Pangamin® je chráněný, tabletovaný výrobek ze sprejově sušených pivovarských kvasnic rodu Saccharomyces cerevisiae, bez příměsí pojiv. Je vyráběn od roku 1958.  

patogen

původce onemocnění, který je zodpovědný za rozvoj choroby, přičemž u řady onemocnění najdeme podobných patogenů více. Za jasné patogeny považujeme např. mikroorganizmy schopné způsobit infekční choroby.

pektin

Pektiny jsou polysacharidy, bezpečné látky, vyskytující se především v ovoci -jablka, citrusy i v buněčných stěnách rostlin. Želírující látka, která díky své vysoké hustotě působí proti průjmům.

periferní

okrajový

peristaltika

pozvolný rytmický pohyb stěn některých dutých orgánů, který slouží k posunování jejich obsahu jedním směrem.

Piperin

přírodní alkaloid černého pepře. Aktivní složka, která je zodpovědná za jeho charakteristickou štiplavou chuť.Málo rozpustný ve vodě a vysoce rozpustný v alkoholu.

polyfenoly

Polyfenoly jsou skupina chemických sloučenin obsažených v rostlinách. Dělí do čtyř základních skupin: fenolové kyseliny, lignany, stilbeny a flavonoidy. Vedle antioxidačních vlastností polyfenoly také napomáhají regulovat činnost enzymů a stimulovat…

polysacharidy

Polysacharidy jsou vysokomolekulární látky, které jsou tvořeny velkým množstvím monosacharidových jednotek. Bývají většinou nerozpustné ve studené vodě. V teplé vodě mají některé z nich schopnost vytvářet koloidní roztoky, případně gely

porucha trávení

  Jakákoli porucha, která zhoršuje trávení nebo vstřebávání potravy.

poruchou srážlivosti krve

Porucha krvetvorby, která je způsobená nedostatkem anebo úplnou nepřítomností srážecích faktorů,s narušenou rovnováhou protrombotických a antitrombotických složek krve.

postprandiální

objevující se po jídle. Postprandiální glykemie je hladina glukózy v krvi po příjmu krmné dávky. Zpět k normálním hodnotám se vrací podle charakteru a množství požité potravy.

potopudný

Jsou potopudné látky podporující neboli zvyšující pocení.

POZOR

Je nutno dbát zvýšené opatrnosti.

POZOR může být v rozporu z pravidly FEI

Může obsahovat zakázané látky, které jsou v rozporu s antidopingovými pravidly FEI.

prebiotika

Je potrava pro živé probiotické mikroorganismy. Jde o druh nestravitelné vlákniny, která prochází nestrávená tenkým střevem a končí v tlustém střevě, kde je fermentována probiotiky.

primární

prvotní, základní, hlavní

Nahoru
229 položek celkem