Chlorella ve výživě zvířat

Chlorella pyrenoidosa je sladkovodní řasa, popsaná vědci již roku 1890.
Vyskytuje se na Zemi 2,5 miliardy let a za svoje přežití vděčí geniálně efektivnímu mechanismu obnovování DNA.

Poslední roky se Chlorella dostala do světla zájmů mnohých vědců. Je jedinečná svou rychlostí růstu a dělení.
Jedna kulovitá buňka Chlorelly se za příznivých podmínek dělí každé 3 hodiny na 4 - 8 dceřinných buněk. Nárůst hmotnosti řasové biomasy je tak za těchto podmínek je obrovský.
Řasy rodu Chlorella jsou nejčastěji kulovité buňky o průměru 3 - 8 mikrometrů, v jejichž pevném celulózovém obalu je mimořádně hodnotný obsah.

Řasy jsou rychle rostoucí fotosyntetické mikroorganismy.
Disponují širokým spektrem biologických aktivit, jako je velká metabolická přizpůsobivost a rozmanitost. např. při malém přísunu dusíku produkují škrob
a naopak při velkém množství dusíku produkují proteiny. Jsou schopné do své struktury zakomponovat různé stopové prvky (např. selen, chrom, hořčík).
Chlorella obsahuje cca 50% bílkovin, všechny nenahraditelné esenciální aminokyseliny, mastné kyseliny celé spektrum vitamínů, antioxidanty
a karotenoidy.Jednobuněčná mikroskopická řasa chlorella blahodárně působí na celý organismus a je nejbohatším zdrojem chlorofylu.

Chlorofyl obsažený v řase (nad 3,5%) pomáhá z vnitřních orgánů těla a tkání odstranit těžké kovy, chemické toxiny a další jedovaté látky, které odvádí z těla ven. Potlačuje růst patogenních anaerobních bakterií, regeneruje jaterní tkáň a pročišťuje krevní řečiště.

Chlorella obsahuje unikátní substanci – růstový faktor CGF - Chlorella Growth Factor, který v živém organismu pracuje na zajištění zdravého buněčného růstu
a regeneraci buněk a zároveň má vysoký omlazující a posilující efekt. CGF je vodný extrakt z Chlorelly, obsahující volné aminokyseliny, peptidy, glykoproteiny, polyaminy, některé vitamíny, minerální látky a především deriváty nukleových kyselin DNA a RNA a další dosud nepříliš exaktně stanovené složky. 

Kromě toho chlorella obsahuje pro imunitní systém důležité komponenty, jako je beta-karoten, vitamin C, vitamin E, selen, zinek, lutein,
navíc podporuje tvorbu interferonu, což je přirozený proti-rakovinový a antivirový prvek v organismu.

Jak můžeme řasu využít u zvířat?

Infekce a imunita:

  • při podání prokázána mnohem vyšší aktivita makrofágů
  • zrychlená obnova leukocytů a zlepšená odolnost proti infekcím
  • zvýšená činnost T-buněk

Nukleové kyseliny a imunitní systém: 1 gram chlorelly obsahuje 29,5 mg RNA a 2,8 mg DNA. Růstový faktor chlorelly obsahuje ještě více RNA/DNA/g.
Je to nukleotidopeptický komplex, který se získává z výtažku z chlorelly. Byl popsán význam nukleotidů ke zvýšení: nedostatek nekleotidů zvyšuje náchylnost
k bakteriálním nemocem.

  • činnosti imunity
  • činnosti buněk přirozených obránců
  • zrání T-buněk

Chlorella a detoxikace:

  • chlordekon - insekticid - 2 x rychlejší odstranění toxinu z těla ven
  • kadmium - zvýšení exkrece
  • pivovarské kvasnice otrávené rtutí, PCB, mědí a kadmiem - po přidání výtažku z chlorelly - kvasinky přežily
  • buněčné stěny chlorelly absorbují uranium a olovo a váží se na něj

Chlorela a imunitní systém: posiluje schopnost imunity likvidovat bakterie, viry, chemikálie a cizí proteiny

  • B - buňky bojují s bakteriemi
  • T - buňky bojuji s viry
  • Makrofágy - bojují s rakovinou, cizími proteiny a chemikáliemi. Jsou to velké buňky, které cizí látku obklopí a stráví ji.
  • Interferon - je látka, která stimuluje makrofág
  • Chlorella, zvyšuje hladinu interferonu - tím stimuluje aktivitu makrofágů a T-buněk

Chlorella má vliv na reprodukci a též na vývin plodu a mortalitu mláďat, zvyšuje jejich životaschopnost. U mladých jedinců v odchovu slouží ke zvýšení hmotnosti a podporuje rychlost růstu. Pro dospělé jedince je vhodné využívat chlorellu pro její antivirový efekt a detoxikační a čistící schopnost,
je možné ji používat formou ozdravné kúry, ať již na konci zimního období na odstranění různých drobných zdravotních neduhů, které toto období nutně přináší, nebo při rekonvalescenci po nemoci a zraněních. Řasa též pomáhá přizácpě a plynatosti.
Regeneruje jaterní tkáň a zlepšuje zdravotní stav pokožky, proto ji lze používat jako podpůrnou léčbu při poraněních a léčbě vředů.

Pomoc pro staré a vyhublé:Je důležitá podpora trávení tvorbou bifidobakterií a laktobacilů, které usnadňují trávení.
Chlorella svojí schopností zpomalení stárnutí buněk, zpomaluje i celkové stárnutí organismu.
Na závěr je třeba ještě zdůraznit, že řasová biomasa umožňuje na sebe vázat některé mikroprvky, jako třeba chrom, selen, jod atd.
a regulovat obsah těchto potřebný a užitečných látek, a tak dodávat organismu tyto látky v organické formě.

Růstový faktor CGF:

  • působí jako probiotikum
  • podporuje růst lactobacilů ve střevu, což je důležité při užívání antibiotik
  • zlepšuje se vstřebatelnost živin a schopnost vylučování toxínů

Vláknina - působí na hybnost a čistění střeva, váže na sebe těžké kovy

Dlouhodobě byl vliv české Chlorelly i čistého CGF na fyziologické funkce organismu sledován na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně.
Podporuje rozvoj reprodukčních funkcí jak obsahem biologických stimulačních látek obsažených v Chlorelle,
tak dotací vybraných minerálií, které se přímo případně nepřímo uplatňují v reprodukci.
Důležitou složkou Chlorelly jsou biologicky vázané a tedy i v organismu dobře využitelné základní minerální látky a stopové prvky.

Další skupinou látek, kterých obsahuje výrazně více než jiné rostliny - jsou vitamíny. Zajímavý je zejména jeho vliv na obnovu buněk a tkání,
obranyschopnost organismu a výrazná schopnost stimulovat růst živočišných buněk a to již při nepatrném množství.

Porovnání Chlorella versus Spirulina

Základním rozdílem je, že Spirulina je sinice, nikoliv řasa. Spirulina se vyznačuje vysokým obsahem nukleových kyselin, které mohou negativně zatěžovat organismus, dále má vyšší obsah beta- karotenu a bílkovin než Chlorella. Má však nižší obsah vitaminů, pouze 20% chlorofylu ve srovnání s Chlorellou
a zcela postrádá již výše zmíněný CGF. Na trh je Chlorella dodávána jako zelený prášek. Díky tomu je dosaženo až trojnásobně vyšší stravitelnosti.
Závěrem lze říci, že Chlorella představuje mimořádně významný doplněk krmných směsí.