Acerola Barbadoská třešeň

Acerola lysá (Malpighia glabra), zvaná také barbadoská třešeň, je druh subtropické rostliny pěstované pro své plody, bohaté na vitamin C. 

Hlavní přínos Aceroly lysé byl objeven v roce 1945. 
Plody této tropické třešně obsahují největší přírodní zásoby vitaminu C - kyseliny askorbové s obsahem
30 x více vitaminu C,
než pomeranče a přibližně desetkrát více než černý rybíz. 
Z jednoho hektaru se přibližně sklidí 25 tun ovoce, ze kterého se získá asi 2500 l šťávy
a z ní asi 500 kg askorbové kyseliny (dehydroaskorbové).

Nejvíce vitaminu C obsahují ještě nezralé zelené plody.
S rozvojem chemické výroby došlo postupně ke zlevnění syntetické kyseliny askorbové
a pěstování Aceroly na plantážích začalo být ztrátové.

Acerola představuje jedinečný přírodní zdroj vitaminu C, organických kyselin, bioflavonoidů, betakarotenu,
rutinu, vitaminu A, B1, B2, B5, B6 a minerálních látek, zejména železa, vápníku a hořčíku.

  • Mechanismus působení vitaminu C v organismu je nepostradatelný pro správné metabolické funkce.
  • Je důležitý při stavbě svalové hmoty a zároveň i při obnově tkání.
  • Je zapojen do metabolismu cukrů, tuků, bílkovin a železa.
  • Zvyšuje odolnost organismu proti infekcím, působí proti volným radikálům a regeneruje vitamín E.
  • Vitamin C, má antioxidační účinky, to znamená, že napomáhá chránit kyselinu deoxyribonukleovou (DNA), bílkoviny a lipidy před oxidací volnými radikály.

Je nepostradatelná při syntéze kolagenu, kde hydroxyluje L-prolin, který je důležitý pro správnou funkci nervového systému, zvyšuje obranyschopnost organismu, hlavně během a po zvýšené tělesné námaze, snižuje pocit únavy a hraje rozhodující úlohu v aktivitách mnoha důležitých enzymů.

Jeho nezastupitelná funkce je v podpoře absorpce železa a celkové podpoře energetického metabolismu v těle.

Acerolu naleznete v produktech: