Rozdíl mezi obilím a vyváženou přílohou pro BARF

Obilnin je mnoho druhů, u psa krmenéhosyrovou stravou BARF, se různí názory, zda obilnou nebo jinou přílohu používat. Z výživového hlediska nejsou obiloviny pro psy základní potravinou, ale v krmivářství jsou jedním ze základních zdrojů energie. Využívat jako jediný zdroj energie pouze maso není z hlediska komplexní výživy výhodné a po finanční stránce je tentozpůsob podstatně nákladnější.

Opustila bych mýtus, že obiloviny jsou jen náhražka levného nestravitelného plnidla. Organizmus psa, už je pro trávení škrobů dnes geneticky vybaven. První, po čem majitel psa při dietním omezení sáhne, jsou brambory a rýže s mrkví.

Příloha neznamená jen obilniny i když tvoří menší část krmné dávky. Při výběru přílohy stále přihlížíme k nutričním potřebám psů a jejich formě zpracování. Vyvážená příloha by měla obsahovat další suroviny v procentuálním poměru podle obsahu živin. Význam vyvážené přílohy, nespočívá jen v nutriční hodnotě, ale i v jejich organoleptických vlastnostech, které mají účinky na celkový metabolizmus.

Zelenina, ovoce, semena, byliny, ořechy, mléčné výrobky aj. – to vše může být součástí přílohy.

CO JE VYVÁŽENÝ BARF ?

Sestavování krmné dávky pro psa závisí na řadě faktorů, které jsou klíčové pro výpočet krmné dávky (věk, plemeno, hmotnost,stavba těla, výkonnost). Mladí psi mají jiné potřeby než senioři či březí a laktující feny, u kterých je třeba klást vždy důraz na odlišnou potřebu živin a energie. I s věkem a zdravotním omezením (potravinové intolerance, onemocnění slinivky, ledvin, srdce a kastrovaných jedinců aj.) se potřeba živin i energetický příjem i výdej mění. Potraviny, které pes přijímá během života, slouží pro udržení základních fyziologických funkcí. V průběhu života dochází k opotřebení buněk, tkání i orgánů, proto pes potřebuje přijímat potravu, která bude zdrojem potřebných stavebních látek i zdrojem energie pro základní životní funkce i výkon. Jako zdroj stavebních látek slouží bílkoviny, zdrojem energie jsou tuky a sacharidy, pro správné biochemické funkce a hormonální rovnováhu slouží minerální látky, stopové prvky a vitaminy.

Autor: Darina Řízková Horáková - za společnost DromyVet s.r.o.

Články a příspěvky jsou před šířením a zveřejňováním chráněny autorským zákonem.