Glykosaminoglykany

Glykosaminoglykany jsou dlouhé, lineární polysacharidové řetězce, složené z opakujících se disacharidových jednotek tvořených aminocukrem (např. glukosamin, galaktosamin) a urónovou kyselinou (glukuronová nebo iduronová).

Patří mezi základní stavební složky extracelulární matrix (mezibuněčné hmoty) a jsou navázány na bílkovinné jádro proteoglykanů. Díky své struktuře a vysokému obsahu sulfátových a karboxylových skupin mají silně negativní náboj, což jim umožňuje vázat vodu, ionty a živiny – a tím udržovat hydrataci, pružnost a výživu pojivových tkání.

Hlavní druhy glykosaminoglykanů:

  • Kyselina hyaluronová (hyaluronan) – nesulfátovaný GAG, klíčový pro hydrataci a lubrikaci kloubů,
  • Chondroitin sulfát – hlavní složka chrupavky, zajišťuje její pružnost a odolnost vůči tlaku,
  • Dermatan sulfát – v kůži, šlachách a cévách, ovlivňuje pružnost a hojení,
  • Heparan sulfát a heparin – působí regulačně a antikoagulačně,
  • Keratan sulfát – v rohovce, chrupavce a meziobratlových ploténkách.

Funkce glykosaminoglykanů:

  • zajišťují mechanickou pevnost a pružnost pojivových tkání,
  • umožňují difúzi živin a metabolitů v chrupavce (která není prokrvena),
  • tlumí nárazy a chrání kloubní struktury,
  • vážou růstové faktory a regulují buněčnou signalizaci.

Při poruše metabolismu GAG (např. zánět, stárnutí, přetížení) dochází ke ztrátě hydratace chrupavky, snížení její pružnosti a rozvoji degenerativních změn kloubů.

Pro tvorbu glykosaminoglykanů jsou nezbytné glukosamin, síra (MSM), aminokyseliny (glycin, prolin, serin), vitamin C a zinek. Jejich doplnění v krmivu podporuje regeneraci chrupavky, kloubní tekutiny a dalších pojivových tkání.