Yucca shidigera jako doplněk v krmných dávkách koní

Yucca schidigera - Palma původem z pouští Severní a Jižní Ameriky, která se stává stále více a více populární i v jiných částech světa.

V lidovém léčitelství je Yucca ceněna především pro bohatý obsah saponinů, látek majících (obdobně jako mýdlo) čistící účinek na organizmus. Yucca podporuje látkovou výměnu a usnadňuje odstraňování jedovatých látek z těla.

Yucca se zpracovává tradiční cestou: kácením, drcením a sušením na slunci. Tím je zaručeno, že látky obsažené v Juce se udržují v přirozené formě a dosahují potřebné účinnosti v těle zvířat. Zpracovávají se nadzemní části dospělých rostlin ve věku asi 5 – 7 let.

Obsah extraktu  - 40 % saponinů

Extrakt obsahuje množství enzymů, chlorofylu a antioxidantů. Ceněna je pro vysoký obsah saponinů, látek s čistícími schoponostmi. Yucca má vliv i na stimulaci imunitního systému, brání vzniku peroxidových lipidů v srdečním svalu a v játrech, má močopudné a uklidňující účinky. V játrech je lokalizována celá řada enzymových systémů a probíhá zde mnoho nejrůznějších metabolických procesů.

Správná funkce jater proto ovlivňuje stav celého organismu a tím i zprostředkovaně srdce. Škodlivý účinek produktů peroxidace lipidů se výrazně projevuje i zde, proto i v tomto případě lze využít preventivních a léčebných vlastností saponinů.

Obecně zlepšuje fyziologické pochody, působí příznivě na trávicí systém a „očišťuje“ organismus (aktivuje a regeneruje eliminační pochody). Určitým způsobem příznivě působí při infekčním ohrožení. U sportovních koní pomáhá odstraňovat pocity únavy ( vyplavuje kyselinu mléčnou. Příznivě působí při kožních problémech, pomáhá při hojení ran, zvláště zánětlivých, a snižuje bolestivé kloubní projevy.

Jsou to galacto-oligosacharidy s vysokým obsahem vitamínu A a B-komplexu, dále s bohatým obsahem Ca, K, P, Fe, MN a Cu.  Biochemický proces saponinů je dvojí, a to stearanové a terpenové povahy. Terpenové saponiny se vstřebávají do krevního oběhu a dostávají se do celého těla zvířete, kde působí jako čisticí látky v játrech a ledvinách. Stearanové saponiny působí příznivě ve střevě jako pohlcovač nejen dusíkatých látek, ale i cholesterolu.

Mimo jiné příznivě působí protistresově, zlepšuje imunitní systém a má antioxidační účinky. Známé jsou její protizánětlivé účinky hlavně v období po porodu. Rozšířením kapilarity v ledvinách podporuje rychlejší odplavení zplodin z těla. Zlepšuje stav osrstění a tvorbu kopytní rohoviny.

Saponiny jsou látky glykosidické povahy, v rostlinné říši mimořádně rozšířené. Nacházejí se v rostlinných tkáních rozpuštěné v buněčných šťávách a v porovnání s jinými látkami specializovaného metabolizmu jsou zde obsažené v poměrně vysokých koncentracích. Bylo zjištěno, že saponiny mohou být po perorálním podání vstřebány v trávi­cím traktu, vstřebávají se však omezeně v závislosti na struktuře a podmínkách.

Saponiny  působí v těle na všechny povrchy sliznic, kůži, cévy a to tak, že snižují povrchové napětí. Tím působí jako čistič a odstraňovač všeho, co je tam přichyceno.

Je naprosto netoxická, zcela neškodná, vhodná a bezpečná pro březí i laktující klisny.

  • čistí a regeneruje trávící soustavu a cévy
  • ovlivňuje metabolismus buněk vylučujících trávící enzymy, zlepšuje trávení
  • zrychluje vyplavení odbourávání kyseliny mléčné v těle
  • detoxikuje organismus, stimuluje imunitní systém
  • příznivě působí při kožních problémech, pomáhá při hojení ran, zvláště zánětlivých