threonin


Threonin je často po lysinu považován za druhou nejvíce limitující aminokyselinu ve stravě koní.
Nízké hladiny threoninu ve stravě mohou ovlivnit zdraví střev a syntézu bílkovin ve všech buňkách těla.

Role threoninu:

  • Podporuje zdraví žaludku a střev a optimální vstřebávání živin.
  • Podílí se na tvorbě mucinových proteinů, které tvoří ochrannou slizniční bariéru mezi kyselým prostředím střeva a buňkami žaludku a střeva.
  • Přeměňuje se na jinou aminokyselinu zvanou glycin, která je nezbytná pro tvorbu kreatinu,
    vysokoenergetické sloučeniny přirozeně se vyskytující ve svalové tkáni.
  • Může být použit k výrobě glukózy v procesu zvaném glukoneogeneze v játrech a může být rozložen na energii.
  • Je v proteinech je často modifikován prostřednictvím buněčných signalizačních sítí,
    aby se změnilo, jak protein funguje v reakci na signály zvenčí buňky.

Zdroje: Threonin se nachází ve většině rostlinných i živočišných bílkovin.
Nejvyšší obsah nalezneme v proteinu z brambor a hrachu, sójovém šrotu a vojtěšce.

Nedostatek: většina aminokyseliny je využita k výrobě mucinů ve střevě.
To může způsobit nízkou hladinu threoninu v jiných tkáních, což se může projevit ztátou energie a svalové hmoty.

Nadbytek: U koní nebyly hlášeny žádné specifické důsledky nadměrného příjmu threoninu.