Lysin

Lysin - limitující esenciální aminokyselina ve stravě koní.
Nejčastěji deficitní až do té míry, že
u koní omezuje syntézu dalších bílkovin.

Role lysinu:

  • Podpora imunitního systému v boji proti virovým a bakteriálním infekcím.
  • Je limitující kritickou složkou svalových proteinů aktinu a myosinu, které interagují a usnadňují svalovou kontrakci.
  • Přeměňuje se na karnitin, sloučeninu podobnou vitaminu, která podporuje klíčové enzymy podílející se na štěpení tuků na energii.
  • Podílí se na tvorbě kolagenu a elastinu, důležitých proteinů nacházejících se ve vysokých hladinách v kůži
    a pojivové tkáni včetně šlach, vazů a chrupavek.
  • Zvyšuje hladinu vápníku v těle zvýšením vstřebávání vápníku a minimalizací ztrát vápníku močí.

Zdrojem lysinu jsou převážně luštěniny: lupina, sója, řepka u koní téměř nevyužívaná.

Nedostatek lisinu: I při dostatečném příjmu bílkovin mají koně pravděpodobně nízký obsah lysinu, zvláště pokud mají ve stravě omezenou píci nebo čerstvou trávu.

Nízké hladiny lysinu ve stravě mohou mít za následek řadu příznaků odrážejících suboptimální syntézu bílkovin,
nízkou výkonnost, ztrátu svalové hmoty, hrubou srst a slabá a drolivá kopyta.

Nadbytek lysinu: Lysin je provázán na aminokyselinu arginin. Velmi vysoké hladiny lysinu mohou interferovat s tím, jak je arginin v těle využíván,
a ovlivnit produkci oxidu dusnatého, který ovlivňuje průtok krve.