Během posledního desetiletí obliba kurkumy neustále stoupá.
|
|
Kurkuma latinským názvem Curcuma longa L. je kvetoucí rostlina, jejíž oddenky vypadají zvenčí velmi podobně jako kořeny zázvoru, ale uvnitř jsou intenzivně žlutě zbarvené.
Tato podobnost hovoří o tom, že obě rostliny patří do stejné čeledi Zingiberaceae - zázvorovité, které jsou zastoupeny přibližně 50 rody a 1600 druhy v tropech celého světa. „Zázvory“ jsou vesměs rostliny výrazně aromatické. Velké množství silic bývá soustředěno zvláště v oddencích, semenech, často i v listech.
|
Co vše v sobě kurkuma ukrývá?
v oddenku kurkumy je více než 100 sloučenin, u kterých víme, že mají silné farmakologické vlastnosti. Některé kombinace kurkuminoidů produkují více biologického účinku, než jakýkoli kurkuminoid používaný samostatně. Z dlouhodobého hlediska pro krmnou dávku, jsou celé oddenky lepší, než izoláty. Naše doporučení je využití celého mletého oddenku, ale můžete zvolit i tekutou formu lahodného sirupu s piperinem a skořicí.
|
|
Kurkuminoidy a složky esenciálních olejů jsou hlavními aktivními složkami rostliny Curcuma longa L. První skupinu tvoří především fenolické sloučeniny kurkuminoidy 2,5 – 5 % z toho kurkumin, demethoxykurkumin a bisdemethoxykurkumin a další diarylheptany a diarylpentany.
|
Esenciální olej – silice v rozmezí 2–5 % se sekviterpenovými ketony bisabolenového typu, jsou tvořeny hlavně z αr-Turmeronu, α-Turmeronu a dalších složek jako atlantone, kurlon, kurkumen a β-Turmerone, zingiberone, které všechny patří do třídy monocyklických seskviterpenů s malým množstvím monoterpenů jako je a-felandren, borneol, cineol, sabinen. S ohledem na opravdu velkou biologickou aktivitu je kurkumin považován za nejdůležitější sloučeninu kurkumy. Proto se většina výzkumů působení kurkumy v biologických systémech zaměřuje na jeho účinky.
|
|
Co ovlivňuje vstřebatelnost?
Biologická dostupnost kurkuminu je velmi nízká. Absorpce střevním traktem, může být jedním z hlavních problémů, proč mohou a jsou pozorovány nekonzistentní účinky.
|
Kromě toho se mleté oddenky jako přírodní produkt, liší svým složením v závislosti na době sklizně, klimatu, půdě, stresu rostlin, zrání a skladování, mletí, sušení, ohřev, mění matrici potravin a tím i složení polyfenolů a v neposlední řadě na odrůdě, kdy se stejné množství kurkumového prášku může, výrazně lišit obsahem účinných látek.
|
Metabolismus jak a kde ? makroživiny, zejména lipidy ve stravě, mohou ovlivnit rozpustnost a absorpci kurkuminu. Játra jsou indikována jako primární místo metabolismu kurkuminu spolu s mikrobiotou. Dvojné vazby kurkuminu jsou následně redukovány v enterocytech a hepatocytech reduktázou na dihydrokurkumin, tetrahydrokurkumin, hexahydrokurkumin a oktahydrokurkumin.
|
|
Jak můžeme podpořit vstřebání kurkuminoidů? Většina požitého kurkuminu se metabolizuje dříve, než může být dostatečně absorbován. To je dáno jednak aktivitou trávicích enzymů a nízké rozpustnosti kurkuminoidů ve vodě. Kurkuminoidy jsou lipofilní a vážou se na tuky, takže kurkuminu můžeme pomoci smícháním s kvalitními, zdravými tuky a oleji, na který se naváže a je pak lépe ve střevě absorbován. |
Víme, že piperin - sloučenina černého pepře, činí kurkumin biologicky dostupnější. Piperin je silný inhibitor, funguje tak, že chrání kurkumin před trávicími enzymy, které se ho aktivně snaží odstranit z krevního řečiště. Kombinace 2 g kurkuminu + 5 mg piperinu vykazovala 3násobné zvýšení vstřebatelnosti ve srovnání s čistým kurkuminem.
|
Piperin nelze nahradit černým pepřem v adekvátním množství, aniž by nedošlo k podráždění trávicího traktu.
|
|
Další varianty, které zvyšují biologickou dostupnost kurkuminoidů. Kurkumin + lecitin - fosfolipidová formulace s lecitinem. Kurkumin + bromelain Další zkoumané formy biologické dostupnosti, které jsou stále předmětem studií. Kurkumin v hydrofilních nanočásticích / v micelárním systému / v nanočásticích chitosanu.
|
|
Můžeme zkusit třetí díl Jak naložit s kurkumou v krmné dávce aneb hoďte to do žlabu PŘIPRAVUJEME.
|
|